Prepaid energie

Prepaid energie

Vanuit onze kennis van de energiebranche kennen we de impact van afsluitingen. Daarom steken we veel tijd en moeite in het operationaliseren van prepaid energie als middel tegen energiearmoede.

Heroes voelen zich het best als ze werken aan maatschappelijk relevante thema's. Energiearmoede in het bijzonder iets wat we al jaren volgen en proberen te helpen bestrijden als autoriteit en kennispartner.

Wij geloven sterk in in de kracht van prepaid energie als hulpmiddel in de bestrijding van energiearmoede. In onze strijd komen we helaas veel vooroordelen tegen, dat prepaid energie een drukmiddel zou zijn voor de energieleverancier of dat het pauzeren van energielevering voor klanten die niet kunnen betalen barbaars zou zijn. Desondanks steken wij energie in een initiatief waarin we geloven maar wat niet makkelijk wordt omarmt. Het is een weg van coalitie smeden.

Wij hebben in een pilot, uitgevoerd vanuit Alliander en samen met de EnergieBank en verschillende leveranciers, kunnen aantonen dat prepaid energie voor de groep mensen die tijdelijke moeite hebben met betalen juist een oplossing kan bieden.

Binnen deze pilot heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw aan de hand van enkele bevindingen bovenstaande ook kunnen aantonen.

Met prepaid energie wordt vooraf een saldo gestort waarmee je je energiekosten gaat financieren. Vanaf de start heb je real-time inzicht in je verbruik en wat dat doet met je saldo. Daarnaast wordt je bij bepaalde drempelwaardes genotificeerd over je saldo en hoe lang je daarmee nog kunt doen. Via een webapplicatie kun je direct zelf of door anderen eenvoudig opwaarderen.
Wordt het saldo negatief dan wordt de energietoevoer tijdelijk stopgezet. Daarmee voorkom je het opbouwen van schulden en blijft het laagdrempelig om weer toegang tot energie te krijgen. Een opwaardering - dit kan ook een gift of de Gemeente zijn die tijdelijk bijspringt - zorgt dat de energietoevoer direct weer gaat vloeien: geen afsluit- en heraansluitkosten zoals bij het traditionele afsluitproces, wat leidt tot een verergering van schuldproblematiek. Vergelijk het principe met de oude muntjesmeters.

Meer weten of interesse?